Regionpolitikerna som vill stanna – och de som kliver av

De flesta toppolitikerna i regionerna vill fortsätta efter höstens val. Men två regionstyrelseordföranden ställer inte upp för omval, visar Altingets genomgång.

De är landets ledande politiker i frågor om hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken, och ansvarar även för regional utveckling och kultur. Samtidigt är de okända för många.

Av 21 regionstyrelseordföranden kandiderar nästan alla för ytterligare en mandatperiod. Endast två vill självmant lämna posten, visar Altingets sammanställning.

Nytt toppnamn

Regionpolitikerna toppar listorna för respektive parti även i årets val. För Centerpartiets andranamn i Region Jämtland Härjedalen, Magnus Rönnerfjäll, var det inte helt väntat. Han utsågs till partiets toppnamn i somras när Malin Bergman valde att lämna politiken och kliva av som regionstyrelsens ordförande. 

– Så här kan det bli när man är ett av toppnamnen, sade Magnus Rönnerfjäll till SVT Nyheter Jämtland då.

Han utsågs till ny RSO den 25 augusti men i det fall att väljarna vill annorlunda blir det en kort tid på posten.

Svenonius stannar – men samarbetspartnern vill till riksdagen

Av de som vill behålla sin post återfinns bland annat Carl Johan Sonesson (M) i Region Skåne och Norrbottens sjukvårdspartis Kenneth Backgård. Båda har suttit som regionstyrelsens ordförande sedan 2018.

I huvudstaden vill Irene Svenonius (M) gärna fortsätta ytterligare ett tag, medan regionrådskollegan Anna Starbrink (L), som varit ansvarig sjukvårdsfrågorna, i stället tar steget in i riksdagens kammare.

– Det finns en hel del frågor som påverkar regionen men som faktiskt kräver lagstiftning och som jag vill ta vidare till riksdagen, säger hon till Altinget och pekar bland annat på frågan om valfrihet i vården.

{{toplink}}

De vill lämna

Två politiker vill inte fortsätta efter valet. Denise Norström (S) har varit regionstyrelsens ordförande i Västmanland i tre mandatperioder och fyller 65 vid slutet av nästa mandatperiod.

– Jag ska trappa ner. Det är ett tufft uppdrag och ganska slitsamt, säger hon till Altinget.

Denise Norström står i stället på valbar plats till Västerås kommunfullmäktige. Hon beskriver beslutet att lämna regionen som läskigt, det är också en lättnad. Hon var första kvinna på posten i regionen.

– Det var stort och banbrytande. Jag funderade på om jag skulle klara det, men har bevisligen gjort det.

I Västra Götalandsregionen har Johnny Magnusson (M) lett det politiska arbetet i två mandatperioder. Innan dess var han aktiv i kommunpolitiken i Göteborg.

– Jag avser att inte kandidera och kommer inte att stå på valsedeln. Men ingen har heller försökt övertala mig, så det var nog klokt, sade Magnusson till Dagens Nyheter i maj förra året.

– Svåraste av allt är väl att iaktta sin egen skröplighet, man tror väl alltid att man är bäst själv.

”Gör skillnad”

Emilie Orring (M) är regionstyrelsens ordförande i Uppsala och skriver i en kommentar till Altinget att hon ”absolut vill fortsätta”.

– Nästan varje dag innebär nya utmaningar och lärdomar. Ingen dag är den andra lik och tempot alltid högt. Politiken gör skillnad för alla länsbor och jag kan se den direkta kopplingen mellan eget arbete och länsbornas vardag.

Hon påbörjade sitt uppdrag som ordförande i regionstyrelsen strax innan pandemin i januari 2020. 

Inte heller Lennarth Förberg (M) i Blekinge, Angelica Katsanidou (S) i Kalmar, Maria Frisk (KD) i Jönköping och Mikael Johansson (M) i Kronoberg har suttit hela mandatperioden.

Huruvida dessa får fortsätta kan valresultatet utvisa.

Forrige artikel EU-kommissionen vill ha obligatoriska elsparkrav – accepteras i riksdagen EU-kommissionen vill ha obligatoriska elsparkrav – accepteras i riksdagen Næste artikel Överblick: Oppositionen vill höja kraven på lärarstudenter och MP vill sänka elpriserna på längre sikt Överblick: Oppositionen vill höja kraven på lärarstudenter och MP vill sänka elpriserna på längre sikt
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.