Så ska Liberalerna hålla sig kvar i parlamentet

I juni går EU:s medlemsländer till val och det kan bli ännu en rysare för Sveriges minsta parti. ”Vi är vana att jobba i underläge”, säger Sara Svanström som leder Liberalernas valkampanj.

Efter ett dystert resultat i det senaste EU-valet och opinionssiffror under spärren är Liberalerna redan i gång med sin valkampanj. Trots att både valmanifest och kampanjmaterial saknas är medlemmar ute och knackar dörr och i partikansliet pågår intensiva förberedelser. 

Liberalernas biträdande partisekreterare Sara Svanström har intagit rollen som kampanjledare inför valet.

– Vi är vana att jobba i underläge. Det har vi gjort nu ett antal år, så det vi får göra är att tydliggöra för alla varför det är så viktigt med fler liberaler i Europaparlamentet. Sedan är det ett mobiliseringsarbete så klart, säger hon till Altinget. 

Svanström har tidigare haft samma roll under sin tid som aktiv i Stockholms regionpolitik, men aldrig tidigare på nationell nivå.

– Vi har kommit en bra bit på vägen. Just nu handlar mycket om den interna kommunikationen och att se till att vi kommer framåt i alla processer för att få ihop organisationen och kampanjen.

I partiets eftervalsanalys konstaterade man att det är ohållbart med de interna konflikter som har präglat partiet. Osämjan har särskilt varit tydlig kring samarbetet med Sverigedemokraterna. Nu har dock flera kritiska röster tystnat.

– Jag skulle säga att det är stor skillnad nu. Det har skett förändringar och jag bedömer att det fungerar annorlunda internt nu, säger Svanström. 

Risken att lämna

Valrörelsen 2022 blev en rysare för Sveriges minsta parti som länge såg ut att missa riksdagsspärren. Till slut var det stödröster som fick Liberalerna över spärren.

Kampanjen som gjorde nytillträdda partiledaren Johan Pehrson känd som ”killen vid grillen” betraktades som en lyckad kommunikationssatsning, präglad av humor.

Men Sara Svanström vill ännu inte säga något om hur den kommande kampanjen kommer se ut.

– Framför allt vill vi ju märkas för vad vi tycker. Men för att tränga igenom är det klart att man måste använda olika typer av kommunikativa grepp, säger hon.

Om en lyckad kampanj kan hålla Liberalerna kvar i Bryssel återstår dock att se. Partiet får strax under 3 procent i väljarundersökningarna.

Vad skulle det innebära för partiet om ni åker ut?

– Det skulle vara tråkigt för både Sverige, Liberalerna och Europa. Det skulle innebära färre liberaler i parlamentet där vi ser hur de högerextrema partigrupperna växer och växer. Så vi behövs.

”Vi var i ett flow”

Opinionssiffror har vänt snabbt förut. Sara Svanström minns särskilt en valrörelse under sin tid i ungdomsförbundet. Inför riksdagsvalet 2002 låg det som då hette Folkpartiet under spärren i mätningarna.

– Sedan successivt ökade opinionssiffrorna och det blev liksom ytterligare skjuts i kampanjen. Vi var i ett flow, och det var väldigt minnesrikt. Men alla partier kan vittna om att det inte alltid är så.

Folkpartiet med Lars Leijonborg i spetsen kunde till slut hålla sig kvar i riksdagen med 13,39% procent av rösterna.

Vill ha dubbla mandat

Ett tag hade Liberalerna tre mandat i Europaparlamentet, men i dag har man bara ett enda. Enligt partiets beräkningar krävs ytterligare 60 000 fler väljare än i det senaste riksdagsvalet för att man ska kunna ta ett andra mandat. Det är också det som är målet.

Den sittande EU-parlamentarikern Karin Karlsbro är partiets toppnamn. Mest uppmärksamhet har dock andranamnet fått, den tidigare moderaten Anna Maria Corazza Bildt.

– Det var medlemmar i Liberalerna som nominerade henne. Hon har själv beskrivit hur hon varit aktiv i det italienska liberala partiet, som tillhör vår europeiska systerorganisation. Så hon har jobbat nära den parlamentariska gruppen som Liberalerna tillhör, säger Sara Svanström.

”Står långt ifrån SD”

Som ”Sveriges mest Europavänliga parti” tror Sara Svanström att Liberalerna kommer ha en bra ingång i sommarens val. 

– Vi brukar överprestera i Europaparlamentsvalet. Det är fler som lägger sin röst på oss än vad de kanske skulle gjort samma år i ett nationellt val. Jag ska inte recensera de andra partierna, men vår profil är väldigt tydlig.

När Liberalerna nu är ute och kampanjar handlar det bland annat om euron, klimatfrågan och ett fördjupat EU-samarbete.

Partiets linje skiljer sig kraftigt från Sverigedemokraternas, partiet som S utmålat som huvudmotståndare i valet.

Vilket parti är er huvudmotståndare? 

– Vi står väldigt långt ifrån Sverigedemokraterna politiskt när det kommer till synen på Europa. Sedan ska man komma ihåg att flera partier också flyttat sig närmare Liberalerna. Om vi tidigare hade partier som inte ville vara kvar i EU så har vi i dag inget riksdagsparti som vill lämna, om förslaget om att stryka utträdeskravet går igenom på Västerpartiets kongress, säger Sara Svanström.

Förbereder sig på det oväntade

Den mest hektiska tiden i kampanjen väntar i maj. Liberalerna förbereder sig för att trappa upp. Men det är också då allt kan ställas på ändan.

– Man kan vara säker på att det kommer att hända saker som man inte har planerat för. Så vi ser till att ha bra rutiner och att allting annat flyter på, så man har tid att hantera när något oförutsägbart händer. Det gör det alltid.

{{toplink}}

Forrige artikel Finska riksdagen förbjuder Tiktok – fortsatt tillåtet för svenska politiker Finska riksdagen förbjuder Tiktok – fortsatt tillåtet för svenska politiker Næste artikel Akelius köp av Academedia stoppas Akelius köp av Academedia stoppas
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.