Roger Haddad (L): ”Huvudmännen ska känna att det flåsar i nacken”

”Det går inte en dag utan att det kommer nya skolförslag från oss”, säger tidigare utbildningspolitiska talespersonen Roger Haddad (L), som redogör för Liberalernas förslag om ordningskontrakt, språkbedömning och lottning till friskolor. 

För Liberalerna är den viktigaste reformen att genomföra under nästa mandatperiod att förstatliga skolan, enligt Roger Haddad (L). 

– Det löser inte alla skolproblem, men det är en oerhört viktig reform för att öka likvärdigheten och förbättra villkoren för både rektorer, lärare och elever i hela landet, säger han till Altinget.

”Egen väg”

Partiet sticker dock ut med många av sina skolförslag i förhållande till Moderaterna och  Kristdemokraterna som partiet vill ingå i en regering med. Däribland frågan om statligt huvudmannaskap, vinstbegränsning och nu även lottning till friskolor.

– Generellt sett tror jag att vi kommer komma överens men sen finns det frågor där vi inte håller med varandra. Liberalerna har alltid gått vår egen väg när det kommer till utbildningsfrågor, även om många partier börjar låta som oss, säger Roger Haddad.

Språkförskola

Ett av de nyare förslagen som partiet presenterade i samband med sitt valmanifest är det om språkbedömning för tvååringar. Visar det sig att barnen ligger efter i språkutvecklingen ska de delta i vad partiet kallar för språkförskolor. 

– BVC har redan idag ett viktigt uppdrag även när det gäller att följa upp barnens ordförråd och utveckling, detta är en utveckling och en skärpning, syftet är främst att tidigt upptäcka barn som inte deltar i förskolans verksamhet. I första hand ska verksamheten bygga på information, upplysning och uppmaning till vårdnadshavare om hur central förskolan är för barnets språkutveckling. 

”Dubblera vitesbeloppen”

Ett förslag som Roger Haddad särskilt lyfter fram som partiet vill genomföra är det om att skärpa Skolinspektionens roll och mandat när det gäller att ingripa mot huvudmän som har bristande kvalitet.  

– Dels är det att dubblera vitesbeloppen från 500 000 kronor till en miljon kronor, säger Roger Haddad och fortsätter:  

– Men också att skärpa Skolinspektionens möjlighet att ingripa och införa vinstförbud mot friskolor som har fått kritik på grund av bristande kvalitet.

Vill se över skollagen

Kopplat till förslaget är också frågan om obehöriga lärare, där Liberalerna vill se över undantagen som finns i skollagen som gör att man kan anställa en obehörig lärare ett år i taget.

– Som huvudman och skola är det inte alltid man söker och anställer behöriga fast det finns behöriga sökande. Skolinspektionen kan inte ingripa och kritisera en skola eller en huvudman bara utifrån den grunden.

Liberalerna vill därför att det ska finnas lagstöd för Skolinspektionen att kritisera skolor med hög andel obehöriga lärare. 

– Vi måste trycka på så huvudmännen ska känna att det flåsar i nacken. Man kan inte komma undan år efter år genom att hänvisa till de här undantagen, utan man måste göra sitt yttersta för att rekrytera utbildade lärare som kan sina ämnen. Det är helt avgörande för kvaliteten i undervisningen.

”Underminerar lärarna”

Enligt Haddad är det nya regelverket för trygghet och studiero som nu träder i kraft den mest framgångsrika punkten av Liberalernas krav i januariavtalet. Nu vill partiet gå ännu längre. Nyligen presenterades ett ordningslyft med ytterligare skärpningar de vill genomföra.  

– Ordningslyftet är en fortsättning kan man säga. Det räcker inte att vi skärper det här med mobilförbud.

När det kommer till ordningskontraktet, vilka blir konsekvenserna om det bryts?

– Det finns redan i dag disciplinära åtgärder som man kan vidta från skolans sida. Ordningskontraktet blir mer att tydliggöra ansvaret.

– Förut pratade man om förväntansdokument. Vi tycker att det är lite för lätt. Det har inte fått det genomslag som vi önskade, så nu pratar vi om ordningskontrakt.

Ni öppnade nyligen för lottning till friskolor. Hur kom ni till det beslutet?  

– Just i den delen har jag inte själv varit delaktig. Vi har varit lite restriktiva med att gå fram med förslaget. I första hand är det närhetsprincip, syskonförtur och kötid som ska avgöra, även om vi sagt att man inte ska kunna ställa sig i kö från födseln. Som en sista åtgärd ska lottning ske.  

{{toplink}}

Forrige artikel Överblick: Statsministern vill ha ”nationell offensiv” och SD vägrar klimatmålen Överblick: Statsministern vill ha ”nationell offensiv” och SD vägrar klimatmålen Næste artikel Utredare: Klimatfrågorna kan behöva flyttas till statsministern Utredare: Klimatfrågorna kan behöva flyttas till statsministern
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.